B Y H A M A K

Denizyolu taşımacılığı her türlü deniz aracı ile bir yerden başka bir yere mal veya hizmetin ulaştırılması olarak tanımlanabilir. En çok önem taşıdığı alan ise uluslararası ticarettir.

Tek sefere çok fazla mal ve hizmet taşıma gibi bir olanağa sahip olması ile de denizyolu taşımacılığı önemini bir kez daha göstermektedir. İstisnasız her kargo şirketi şu an bu yöntemi kullanmaktadır.

Genellikle hız, zaman ve giderlere bağlı olarak belirlenen taşıma türleri mevcuttur. Hatta bu faktörlere göre yeni gemiler inşa edilmektedir. Yüklere özel olarak uygun gemiler kullanılarak çok daha iyi bir taşımacılık yapılmaktadır. Yüke uygun taşımacılık genellikle o ad ile anılmaktadır. Hangi tür yük taşınıyorsa o yüke göre taşımacılık yapılmaktadır. Bu türleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Tanker taşımacılığı
  • Ro-Ro taşımacılığı
  • Konteyner taşımacılığı
  • Kombine taşımacılık
  • Dökme yük taşımacılık

Bu taşıma türleri uygun yüke uygun gemi projesi ile ortaya çıkmış ve buna projeye uygun faaliyetlerini sürdürmektedir. Denizyolu taşımacılık türleri böylelikle değişkenlik göstermektedir.

Denizyolu taşımacılığı türleri ayrı ayrı kategorize edilerek çok daha fayda sağlamaktadır. Bunun en bürük sebebi uygun yüke uygun gemi kullanılmasıdır. Bu sayede hem şirketler tasarruf etmekte hem de denizyolu taşımacılığını kullanan profesyonel firmalar ortaya iyi bir iş çıkarmaktadırlar. Son derece harika bir taşımacılık yöntemi olan denizyolu taşımacılığı gün geçtikçe çok daha faydalar sağlamaktadır.

Denizyolu ile taşıma bin yıllardır insanlar tarafından en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Kara rotası olan ticaret yollarında bile insanlar denizyolunu kullanmayı tercih etmişlerdir. Bunun en önemli sebebi, denizyolunun pratik ve hızlı olmasıdır. En ufak gemiler bile insan veya hayvan gücü ile zorlukla taşınabilecek miktarda malı zorlanmadan en uzak mesafelere taşıyabilmektedirler.

Nakliyemiz denizyolu ile kaç günde ulaşır sorusunu cevaplamayabilmek için önce aşağıdaki sorulara cevap vermemiz gerekmektedir;

  • Yükleme ve boşaltma limanları nerelerdir?
  • Taşıma Tramp mı yoksa Liner olarak mı gerçekleşecek?
  • Rota üzerinde riskli bölge var mı?

Örnek olarak, yukarıda ki etmenlere göre Çin’den ülkemize gemilerin gelme süresi 18 ile 36 gün arasında değişmektedir. Japonya’da bu süre 41 günü bulabilmekte, Avustralya, Brezilya, Arjantin gibi uzak bölgelerde ise 60 günü geçebilmektedir.

Bu alanda çalışmak veya dış ticaret yapmak isteyen birçok insanın cevabını aradığı sorulardan biri de denizyolu taşımacılığında kullanılan evraklar nelerdir sorusudur.

  • Konşimento (Bill of Landing)
  • Ordino (Mate’s Receipt)
  • Teslimat Emri (Delivery Order)
  • Manifesto (Manifest)

Ülkemiz gerek coğrafi konumu gerekse sahip olduğu insan kaynağı sayesinde global lojistik pazarında önemli bir duraktır. Bundan dolayı lojistiğin her alanında ülkemizde birçok şirket rekabet etmektedir. Ülkemiz enerji kaynaklarının kesiştiği bir coğrafyada, çok farklı iklim koşullarıyla beraber geniş tarım alternatifleri sunan, sanayileşmiş bir ekonomisiyle farklı lojistik çözümlerine ihtiyaç duymaktadır. Özellikle ihraç edilen tarım ürünlerinin taşınmasında kullanılacak araçların sahip olması gereken donanımların uluslararası yasalarla sıkı olarak tanımlanması ve yetkili kurumlar tarafından denetleniyor olması, bu alanda rekabete atılmak isteyen yatırımcılar için risk oluşturmaktadır.

Denizyolu taşımacılığında en sık kullanılan yöntem olan konteyner taşımacılığı en fazla kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Her yıl dünya çapında gelişen ve değişen ticaret beraberinde ekonomik taşıma yöntemlerini de getirmektedir. Bu ekonomik taşıma yöntemleri arasında özellikle denizyolu taşımacılığında konteyner yöntemi uygulanmaktadır.

Uluslararası Hızlı (Uçak) Kargo Taşımacılığı yapan firmalarca düzenlenen ve paketlerin taşınmak üzere teslim alındığını gösteren belgedir. Üzerinde Gönderici ve Alıcıya ait iletişim bilgilerinin bulunur ve gönderinin sizin adınıza yapıldığını kanıtlar. Konşimento numaranız ile kargonuzun hangi aşamalardan geçtiğini anlık olarak takip edebilirsiniz.

Evrak dışında yapılan yurtdışı gönderilerinde hazırlanması gereken, gönderinizin içeriğinin kalem kalem fiyat bilgileri ile beraber nelerden oluştuğunun yazılı olarak alıcı ülkenin gümrüğüne yaptığınız beyandır. Gerçek fatura yerine geçmez, alıcı ülkenin gümrük yetkilileri tarafından bu beyan kabul edilerek üzerinde yazan bilgi ve fiyatlar doğrultusunda gümrük vergisi hesaplanır.

Aşağıda listede yer alan mallar HİÇBİR KOŞUL ALTINDA TARAFIMIZDAN TAŞINMAZ.

  • Canlı hayvan
  • Antikalar (hassas ve/veya kırılabilir)
  • Asbest/Amyant
  • Değerli madenler, külçe olarak
  • Nakit para
  • Ateşli silahlar ve bunların parçaları ve mühimmat
  • Kürk
  • Tehlikeli veya yanıcı maddeler (IATA Yönetmeliği tarafından belirlenmiş)
  • İnsan beden parçaları veya külleri
  • Mücevherler, değerli metaller ve değerli taşlar
  • Narkotik maddeler (yasa dışı)

Gümrük, ülkelere giren ve çıkan mal ve eşyaların incelendiği, gerekirse vergilendirildiği bir devlet kurumudur. Her ülke için farklı muafiyet koşulları olmakla beraber genelde 100 € değerine kadar ticari olmayan gönderiler gümrükten muaftır. Ticari gönderilerde veya alıcının firma olması durumunda vergilendirme yapılabilmektedir.

Karayolu, demiryolu hizmetini tek çatı altında alabileceğiniz bir lojistik şirketiyiz. Özellikle demiryolunda verdiğimiz hizmet ile yurt dışından taşımacılıkta 800 ton ve 1000 ton luk lotları aynı anda Deniz yolu ile rekabet edebilen fiyatlar ile taşıyabiliyoruz. Gemide optimum navlunu alabilmek için 3000 ton mal satın almak yerine bizim le aynı navlun ile 1000 tonluk malınızı taşıtabiliyorsunuz. Sizlerin daha az stok ve finansman tutmanıza olanak veriyoruz.

Uluslararası karayolu taşımalarınızda, her sabah yükünüzün bulunduğu aracın lokasyon bilgilerini sizinle paylaşıyoruz. Bunun yanı sıra, dilediğiniz an mail ve/veya telefon yoluyla operasyon uzmanlarımıza 7/24 ulaşıp güncel bilgi edinebilirsiniz.

Müşterimizin talebi doğrultusunda, ödeme koşullarınıza uygun vade desteğini sağlayabileceğimize inanıyoruz. Tedarikçilerimize yapılan ödemelerimizi kendi finansal inisiyatifimiz doğrultusunda kısa vadeli olarak gerçekleştiriyoruz.

Evet. Uluslararası taşımalarda kullanmak üzere K1 Yetki Belgemiz mevcut. Ayrıca tüm taşımacılık türleri için yetki belgeli acentalarla iş ortaklığımız mevcuttur.

Günümüzde lojistik “Doğru ürünün, doğru yerde, doğru zamanda ve kabul edilebilir bir maliyetle müşterilere ulaştırılması” olarak tanımlanabilir. Lojistik, son dönemde küresel çapta hızlı gelişen dinamik bir sektör olarak ön plana çıkıyor. Uluslararası ticaret üzerindeki engellerin giderek kalkması, yabancı yatırımların artması ve teknolojik imkanlar sayesinde uluslararası ticaret hacmi yükseliyor. Ulusal ekonomileri birbirinden ayıran gümrük vergileri, kotalar ve sermaye kısıtlamaları gibi engeller azalıyor; hizmetler, iş gücü ve sermaye ülkeler arasında daha hızlı ve daha kolay taşınabilir hale geliyor.

Uluslararası ticaret hacminin artmasına, ülkeler arasındaki sınırların kalkmasına ve küreselleşme kavramının gelişmesine paralel olarak lojistik sektörü son dönemde önem kazandı. Lojistik günümüzde dünyadaki en önemli, en büyük ve en dinamik sektörlerden biri haline geldi. Artık mal ve hizmetler dünyanın herhangi bir coğrafyasında tasarlanıp, bir başka coğrafyasında üretilip ve başka bir yerinden talep görüyor. Dolayısıyla mal ve hizmet üreten şirketleri küresel yarışta öne çıkaran ve avantajlı hale getiren etken hız ve zamanında teslimat olarak ortaya çıkıyor.

Lojistik sektörü bu noktada devreye girmekte, üretilen ürünlerin dünyadaki herhangi bir noktaya taşınmasında, gerekli noktalarda depolanmasında, ambalajlanmasında, gümrüklenmesinde ve daha birçok faaliyetin gerçekleştirilmesinde rol oynuyor. Varlıklarını devam ettirebilmek için rakipleriyle kıyasıya rekabet etmeye çalışan, daha kaliteli ürünleri daha ucuza üretebilmenin ve pazarlayabilmenin yollarını arayan, hem kalite hem de maliyetler açısından yeni başarılar elde eden işletmeler için lojistik önemli bir rekabet gücü unsuru olarak karşımıza çıkıyor.

Lojistiğin hiç şüphesiz en önemli ayağının ‘depo’ olduğu gerçeğini bu günlerde yaşayarak görmekteyim.

Peki depo yönetimi nedir, nasıl yapılır ana hatlarıyla bu konuların üzerinde duracağım. Bir çok tanımı olmakla birlikte. en basit olarak malların tüketiciye ulaşmadan önce son kontrollerinin yapıldığı ve satışa hazır hale gelen ürünlerin perakende noktalarına gitmeye hazır hale geldiği yerdir depo.

İnsan faktörünün işin içine girmesiyle yapılan işlerde hata oranının arttığı şüphe götürmez bir gerçektir. İşte depo yönetimi bu haliyle lojistik sektöründe hata yapılabilme oranının en yüksek olduğu kısımdır.Depoya ilk gelen ürünün sayımında hata yapılarak kullanılan programa fazla geçtiğini varsayalım. Bu program sayesinde siparişlere yön veren kişi ya da departman perakendeciye, perakendeci de müşterisine karşı bir yükümlülük altına girecektir. Ve bu durum ticaretin belki de en önemli kısmı olan müşteri memnuniyetini olumsuz etkileyecektir.

Geçtiğimiz gün şeflerle yaptığım mini bir görüşmeden sonra onlardan aldığım en büyük şikayet;deponun ay sonu yoğunluğu. Maalesef işin bu boyutunda depo çalışanları için olumsuz bir nokta olarak göze çarpmakta. Küresel ve kapitalist ekonomik sistemin getirmiş olduğu en az maliyet daha doğrusu en az girdiyle en fazla verimin ve kar maksimizasyonunun sağlanmaya çalışılması depo çalışanlarının (gerçi bu bütün iş kollarında böyle) üzerinde hem bedenen hem de ruhen büyük bir baskı oluşturmakta. Ve bütün bu faktörler de yapılan çalışmada hata olmasına neden olmaktadır. Belki de en çok araştırılması gereken konulardan birisi, lojistik adına tabi ki, çalışanların bu ay sonu yoğunluğunun ne şekilde giderilecek olmasıdır.

Lojistik kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürünün hizmetin ve bilginin çıkış noktasından ta ki varış noktasına kadar taşınmasının etkili biçimde planlanmasıdır.

Nakliye ise taşınma işidir. Yani planlamaz. Sadece taşıma işini üstlenir.

Küresel bir nakliye şirketi olarak dünyanın her yerine deniz, hava ve karadan lojistik sağlıyoruz. Bizi gerçekten dünya çapında bir nakliye şirketi yapan her büyük ticaret pazarında temsilciler var.

Bu bize yükünüzün teslimatını kolaylaştıracak gümrük kuralları ve düzenlemeleri hakkında bilgiler verir. Elektronik çevrimiçi izleme yeteneklerimiz ve global dokümantasyon (belgelendirme) uzmanlığımız sayesinde sürecin kontrolünü ve güvenilirliğini sağlıyoruz. Deneyimli personelimiz, tüm nakliye taşımacılığı gereksinimlerinizi ele alırken iyi bir nakliye şirketinde aradığınız güveni bizimle bulacaksınız.

Dünyanın önde gelen nakliye şirketlerinden biri olarak, yükünüzü deniz, hava veya kara yoluyla gerekli nakil araçlarına dahil etmek için gereken tüm lojistik imkanlarına sahibiz.

Tüm detaylar, yükünüzü gemide, karada veya uçakta almak için kullanılır. Daha da önemlisi, ülke güvenliği ile ilgili endişelerin arttığı bu yeni çağda, iyi nakliye şirketlerinin müşterileri adına uygulaması gereken birçok dokümantasyon (belgelendirme) uyumluluğu alanımız bulunmaktadır. Deneyimli personelimiz, gönderilerinizin tüm hükümet düzenleme kurallarına uymasını sağlamak için tüm belge gereksinimlerini yönetir ve bu da maliyetli gecikmelerden kaçınmaya yardımcı olur.

20 ′ Genel Amaçlı Konteyner 5.906m uzunluğunda, 2.352m genişliğinde (iç) ve 2.396m yüksekliğindedir. Kapı açıklığı 2.338m genişliğinde ve 2.283m yüksekliğindedir.

40 ′ Genel Amaçlı Konteyner 12.030m uzunluğunda, 2.347m genişliğinde (iç) ve 2.396m yüksekliğindedir. Kapı açıklığı 2.338m genişliğinde ve 2.283m yüksekliğindedir.

20 'standart bir kuru kap genellikle yaklaşık 1.150 fit küp tutar. Standart 20 'konteyner, maksimum 24 ton brüt ağırlık için yaklaşık

21 ton yük taşıyacaktır.

LCL ve hava kargo sevkiyat oranları, hangisi daha büyükse hacim veya brüt ağırlığa dayanır. Bir gönderinin hacmini hesaplamak için, her parçanın boyutları gereklidir.

Hacim ağırlığı gerçek brüt ağırlığı aşarsa, gönderi hacim ağırlığında derecelendirilir. Hacim ağırlığı gerçek ağırlıktan düşükse, gönderi gerçek ağırlıkta derecelendirilir.

Boyutsal ağırlık olarak da bilinen hacimsel ağırlık, dünya çapında taşımacılık ile ilgili çok çeşitli hizmetler tarafından kullanılmaktadır.Amaç, bir parsel, paket veya paletin bir araç veya depolama alanında kapladığı gerçek alanı hesaba katmaktır.Bir araç veya depolama alanı, alanın verimsiz kullanımını sağlayan ağırlık kapasitesine ulaşmadan çok önce hacimli, hafif eşyalarla hızla doldurulabilir.Bu nedenle, hacimsel ağırlık bunu dikkate alır ve faturalanacak uygun miktarı belirlemek için gerçek ağırlıkla karşılaştırmak için kullanılır.

05332819832 numarayı arayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ByHamak Lojistik ve Depolama LTD'i olarak ithalat-ihracat işlemlerinde lojistik hizmeti almak isteyen müşterilerimize gümrük mevzuatı, yasal yükümlülükler ve diğer ilgili yönetmelikler hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirme sağlıyor, talep doğrultusunda yurt dışı gümrük hizmeti verebiliyoruz.

Lojistik sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübemiz ve bilgi birikimimiz ile yüklerinizi uygun araç türlerini ve ekipmanları kullanarak taşıyoruz. Bütün gönderileriniz Nakliyat Aracılığı Sorumluluk Sigortası ile taşındığından dolayı yükünüzün hasar görmesi veya kayıp çalıntı vb. durumlarda bu hasar Nakliyat Aracılığı Sorumluluk Sigortası kapsamında karşılanmaktadır. ByHamak Lojistik ve Depolama olarak bu süreçte herhangi bir mağduriyet yaşamamanız için elimizden gelen tüm desteği sunuyoruz.

Kamyon 15 Ton – Kırkayak 20 Ton – Tır 26 Ton ‘a kadar yükleme yapabilirler.